Tombaklar ve Gümüş Eşyalar Koleksiyonu

Osmanlı İmparatorluğu'nda saray dışında altın ve gümüş eşyalar çok kullanılmazdı. Sarayda da uzun süren savaşlar ve ekonomik kriz nedeniyle kıymetli madenler, mücevher ve süs eşyası olarak kullanılıyordu. Sarayda ve aristokrat ailelerin evlerinde, salon içinde kullanmak üzere altın görünümlü madenî kaplar, buhurdan, gülabdan, leğen ibrik, şamdanlar ve yemek servisinde kullanılan tepsiler, kapaklı sahanlar, çorba kaseleri, kahve fincan zarfları ve kahve tepsileri tombaklanarak altın görünümü verilerek ihtişam yaratılıyordu. Tombaklar, yüzde 80 civa ile yüzde 20 saf altının ateşte eritilerek bakır kabın üzerine sıvanarak montajlanmasıyla elde ediliyordu. Civanın alaşımının zehirli kimyasallar salgılaması ve bu işlem sırasında tombak ustasının solunum yollarına zarar vermesi nedeniyle, bu alanda fazla üretim yapılamadı. Bu nedenle Osmanlı döneminden kalan tombak sayısı çok fazla değil.

Yapı Kredi Koleksiyonu'nda tombak olarak kapaklı sahanlar, fincan zarfları ve tepsileri, gül suyu ikram edilen gülabdanlar, ev atmosferinin güzel kokmasını sağlayan, içinde güzel kokulu bitki ve maddelerin yakılıp dumanının odaya yayılmasını sağlayan buhurdanlar, iftariyelikler, hamam tasları ve şamdanlar yer alıyor. Bu sınıftan envantere kayıtlı 53 tombak eser bulunuyor.

Koleksiyonda, Osmanlı'nın son yıllarına ait damgalı gümüş eşyalar da görülüyor. Bunların başında büyük boy şamdanlar, mutfak eşyaları, süslü minik mücevher ve ilaç kutuları, tatlılıklar yer alıyor.

Gümüş eşyaların arasında Anadolu kadın giysilerinin bir parçası olan başlıklar, kolyeler, saç bağları ile gerdanlıklar da mevcut.

Ayrıntılı bilgi için

sanat.ykykultur.com.tr/koleksiyonlar